Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą • przepis • składniki • przygotowanie
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ BROKUŁ
podgotuj na parze.
PANIERKA CHLEB SŁONECZNIKOWY
kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY
(kilka gałązek pozostawiamy do salsy).
POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI
miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.
DORSZ DORSZA WYJMUJEMY
z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem.
DORSZA UKŁADAMY SKÓRĄ
do dołu na desce lub na talerzu.
RYBĘ POSYPUJEMY ODROBINĄ
soli i odrobiną mielonego białego pieprzu.
NASTĘPNIE POWIERZCHNIĘ DORSZA
bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą.
NA PATELNI UKŁADAMY
kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego.
NA ROZGRZANY OLEJ
kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu.
SMAŻYMY Z KAŻDEJ
strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.
SALSA Z PIECZONEJ
papryki 3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.
20-30 MINUT, NASTĘPNIE
zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania.
W KOLEJNYM ETAPIE
pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych.
PAPRYKI KROIMY W
drobną kostkę i wrzucamy do miski.
DODAJEMY POSIEKANĄ SUSZONĄ
śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ
ilością soku z cytryny i mieszamy.
ODSTAWIAMY MINIMUM NA
10 minut.
PRZED SAMYM PODANIEM
skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
SAŁATKA Z BROKUŁÓW
Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła.
BROKUŁY POSYPUJEMY ODROBINĄ
soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.
JAK PODAWAĆ SALSĘ
układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza.
DODATKOWO RYBĘ DEKORUJEMY
odrobiną salsy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2218,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,7 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
42,3 g
Białko
42,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Śliwki pod kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.