psse-slupca.pl

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków • przepis • składniki • przygotowanie

Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków

Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek w plastrach - 70 g
bułka tarta - 100 g
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
jajko - 2 szt.
kapar - 60 g
masło - 50 g
mąka pszenna typ 450 - 40 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
miód - 2 łyżeczki
musztarda dijon - 30 g
natka pietruszki - 20 g
ogórek kiszony - 100 g
olej rzepakowy - 100 ml
pieprz biały - 1 szczypta
płatki owsiane - 100 g
mięso wieprzowe schab - 360 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
tłuczek do mięsa garnek do gotowania na parze ręcznik papierowy papier do pieczenia blachę do pieczenia folię spożywczą rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Sałatka Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut).
2.ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ:
ugotowane, ale nie powinny się rozpadać.
3.GDY ZIEMNIAKI JUŻ:
są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.
4.CEBULĘ KROIMY W:
piórka i dodajemy do ziemniaków.
5.OGÓRKI KROIMY W:
cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki.
6.DO SAŁATKI DODAJEMY:
szczyptę papryki i polewamy całość sosem. SAŁATKĘ DOKŁADNIE: mieszamy.
7.CZEKAMY, AŻ SIĘ:
przegryzie.
8.SOS MUSI DOKŁADNIE:
pokryć każdy kawałek ziemniaka.
9.NASTĘPNIE SIEKAMY 1/2:
pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. MIESZAMY.
10.SOS DO SAŁATKI:
Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu.
11.DOPRAWIAMY CZĘŚCIĄ SOKU:
z 1/2 cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.
12.BOCZEK NA BLACHĘ:
wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku.
13.TAK PRZYGOTOWANY BOCZEK:
przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem).
14.CAŁOŚĆ PRZYCISKAMY JAKIMŚ:
ciężkim naczyniem (żaroodpornym).
15.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.
16.PO UPŁYWIE 15-20:
minut boczek wyjmujemy z piekarnika.
17.GDY JEST JESZCZE:
gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu.
18.PLASTRY BOCZKU KŁADZIEMY:
na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika.
19.DOCISKAMY DŁONIĄ. BOCZEK ODSTAWIAMY NA:
bok.
20.SCHAB DELIKATNIE ROZKLEPUJEMY:
6 umytych i osuszonych plastrów schabu.
21.ZAWIJAMY MIĘSO W:
folię spożywczą. ROZBIJAMY KAŻDY KAWAŁEK: mięsa.
22.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ:
SIEKAMY: 1/2 pęczka natki pietruszki, 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy.
23.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ:
natkę pietruszki.
24.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
25.DO CZYSTEJ MISKI:
wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy.
26.PRZESYPUJEMY MĄKĘ PSZENNĄ:
na osobny talerz.
27.KAŻDY KAWAŁEK SCHABU:
przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych.
28.W TAKI SAM:
sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.
29.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
tłuszcz na niezbyt dużym ogniu.
30.SCHAB KŁADZIEMY NA:
patelnię. SMAŻYMY.
31.USMAŻONE PLASTRY SCHABU:
odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
32.NA KAŻDY SZNYCEL:
nakładamy odrobinę masła.
33.OWSIANE SZNYCLE WKŁADAMY:
na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania.
34.WYJMUJEMY, GDY MASŁO:
na sznyclach się roztopi.
35.1/2 POZOSTAŁEJ CYTRYNY:
kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.
36.JAK PODAWAĆ SZNYCLE:
układamy na talerzach wraz z sałatką.
37.NA SAŁATCE UKŁADAMY:
połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.
Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

tłuczek do mięsa garnek do gotowania na parze ręcznik papierowy papier do pieczenia blachę do pieczenia folię spożywczą rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Sałatka Około 600 g pokrojonych w kosteczkę (1,5 cm x 1,5 cm) ziemniaków gotujemy na parze do miękkości (około 15-20 minut).

2

ZIEMNIAKI POWINNY BYĆ

ugotowane, ale nie powinny się rozpadać.

3

GDY ZIEMNIAKI JUŻ

są gotowe, wysypujemy je do naczynia i odstawiamy na chwilę, żeby ostygły.

4

CEBULĘ KROIMY W

piórka i dodajemy do ziemniaków.

5

OGÓRKI KROIMY W

cienkie paseczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki.

6

DO SAŁATKI DODAJEMY

szczyptę papryki i polewamy całość sosem. SAŁATKĘ DOKŁADNIE: mieszamy.

7

CZEKAMY, AŻ SIĘ

przegryzie.

8

SOS MUSI DOKŁADNIE

pokryć każdy kawałek ziemniaka.

9

NASTĘPNIE SIEKAMY 1/2

pęczka natki pietruszki i dodajemy ją do sałatki. MIESZAMY.

10

SOS DO SAŁATKI

Do miseczki dodajemy 30 g musztardy Dijon, 15 g miodu.

11

DOPRAWIAMY CZĘŚCIĄ SOKU

z 1/2 cytryny, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i mieszamy.

12

BOCZEK NA BLACHĘ

wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 7 plastrów boczku.

13

TAK PRZYGOTOWANY BOCZEK

przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru do pieczenia (pergaminem).

14

CAŁOŚĆ PRZYCISKAMY JAKIMŚ

ciężkim naczyniem (żaroodpornym).

15

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na mniej więcej 15-20 minut.

16

PO UPŁYWIE 15-20

minut boczek wyjmujemy z piekarnika.

17

GDY JEST JESZCZE

gorący, szybko odsączamy go z tłuszczu.

18

PLASTRY BOCZKU KŁADZIEMY

na papierowym ręczniku, przykrywamy drugą warstwą papierowego ręcznika.

19

DOCISKAMY DŁONIĄ. BOCZEK ODSTAWIAMY NA

bok.

20

SCHAB DELIKATNIE ROZKLEPUJEMY

6 umytych i osuszonych plastrów schabu.

21

ZAWIJAMY MIĘSO W

folię spożywczą. ROZBIJAMY KAŻDY KAWAŁEK: mięsa.

22

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

SIEKAMY: 1/2 pęczka natki pietruszki, 100 g płatków owsianych kruszymy dłonią, dodajemy bułkę tartą, mieszamy.

23

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ

natkę pietruszki.

24

DOKŁADNIE MIESZAMY.

25

DO CZYSTEJ MISKI

wbijamy 2 jaja, roztrzepujemy.

26

PRZESYPUJEMY MĄKĘ PSZENNĄ

na osobny talerz.

27

KAŻDY KAWAŁEK SCHABU

przyprawiamy białym mielonym pieprzem i solą, obtaczamy dokładnie w mące, jajku i panierce z płatków owsianych.

28

W TAKI SAM

sposób panierujemy pozostałe kawałki schabu.

29

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

tłuszcz na niezbyt dużym ogniu.

30

SCHAB KŁADZIEMY NA

patelnię. SMAŻYMY.

31

USMAŻONE PLASTRY SCHABU

odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

32

NA KAŻDY SZNYCEL

nakładamy odrobinę masła.

33

OWSIANE SZNYCLE WKŁADAMY

na chwilę do piekarnika (na 180 stopni na mniej więcej 3-4 minuty) w celu podgrzania.

34

WYJMUJEMY, GDY MASŁO

na sznyclach się roztopi.

35

1/2 POZOSTAŁEJ CYTRYNY

kroimy na mniejsze kawałki i dekorujemy talerze.

36

JAK PODAWAĆ SZNYCLE

układamy na talerzach wraz z sałatką.

37

NA SAŁATCE UKŁADAMY

połamane na mniejsze kawałki plastry upieczonego boczku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3840,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

960 kcal

🥑

Tłuszcz

54,4 g

🌾

Węglowodany

79,1 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

34,7 g

Podobne przepisy