psse-slupca.pl

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami

Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 1 cm
miód - 1,5 łyżki
sos sojowy - 1,5 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
filet z łososia ze skórą - 2 szt.
pieprz czarny -
skórka cytryny tarta -
szparagi zielone - 250 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól morska - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy do niej miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
2.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z obu stron glazurą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na ok. 10 minut.
3.PIECZEMY SZPARAGI:
Zdrewniałe końce szparagów odcinamy lub odrywamy. Tak przygotowane skrapiamy oliwą, oprószamy solą i przekładamy do kosza airfryera. Szparagi pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.
4.PIECZEMY ŁOSOSIA:
Do kosza airfryera przekładamy łososia (skórą do dołu) i pieczemy go przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje, a łosoś będzie miękki i soczysty.
5.PODAJEMY DANIE:
Na talerz ze szparagami wykładamy gotowego łososia i oprószamy go odrobiną tartej skórki z cytryny.
Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Czosnek i imbir ścieramy na tarce. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy do niej miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

2

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z obu stron glazurą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na ok. 10 minut.

3

PIECZEMY SZPARAGI

Zdrewniałe końce szparagów odcinamy lub odrywamy. Tak przygotowane skrapiamy oliwą, oprószamy solą i przekładamy do kosza airfryera. Szparagi pieczemy przez ok. 8 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione i chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.

4

PIECZEMY ŁOSOSIA

Do kosza airfryera przekładamy łososia (skórą do dołu) i pieczemy go przez ok. 10 minut w temperaturze 200°C, aż glazura się skarmelizuje, a łosoś będzie miękki i soczysty.

5

PODAJEMY DANIE

Na talerz ze szparagami wykładamy gotowego łososia i oprószamy go odrobiną tartej skórki z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

619 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

309,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

14,6 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

24,2 g

Podobne przepisy

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl