psse-slupca.pl

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie

Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną

Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 200 g
gałka muszkatołowa mielona - 3 g
jajko - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
masło - 3 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżka
pistacje - 110 g
sól - 1 szczypta
kurczak wątróbka - 600 g
włoszczyzna - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
żurawina suszona - 40 g
boczek surowy - 250 g
kurczak mięso z udka - 800 g
bułka kajzerka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIĘSO DROBIOWE:
myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól.
2.ZAGOTOWUJEMY I NA:
wolnym ogniu gotujemy ok. 1 GODZINY.
3.WYJMUJEMY Z WYWARU:
mięso i warzywa, studzimy.
4.WĄTRÓBKĘ MYJEMY, OSUSZAMY:
i smażymy na 1 łyżce masła. STUDZIMY.
5.UGOTOWANE MIĘSO DROBIOWE,:
boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie.
6.DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK:
, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7.MIESZAĆ BARDZO DOKŁADNIE,:
dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
8.MASĘ PRZEKŁADAMY DO:
keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy.
9.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 190°C.
10.PIECZEMY OKOŁO 60:
minut.
11.STUDZIMY W KEKSÓWCE,:
a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.
Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIĘSO DROBIOWE

myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól.

2

ZAGOTOWUJEMY I NA

wolnym ogniu gotujemy ok. 1 GODZINY.

3

WYJMUJEMY Z WYWARU

mięso i warzywa, studzimy.

4

WĄTRÓBKĘ MYJEMY, OSUSZAMY

i smażymy na 1 łyżce masła. STUDZIMY.

5

UGOTOWANE MIĘSO DROBIOWE,

boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie.

6

DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK

, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

7

MIESZAĆ BARDZO DOKŁADNIE,

dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.

8

MASĘ PRZEKŁADAMY DO

keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy.

9

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 190°C.

10

PIECZEMY OKOŁO 60

minut.

11

STUDZIMY W KEKSÓWCE,

a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5617,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

374,5 kcal

🥑

Tłuszcz

24,3 g

🌾

Węglowodany

11,2 g

🥬

Błonnik

24,4 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl