psse-slupca.pl

Grzybowy sos pieczeniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Grzybowy sos pieczeniowy

Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

grzyby suszone - 15 g
woda - 100 ml
pieczarki brązowe - 200 g
marchew - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
korzeń pietruszki - 1 szt.
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 0,25 łyżeczki
śliwka suszona - 4 szt.
piramidka smaku do rosołu - 1 szt.
sos sojowy - 3 łyżki
bulion warzywny - 400 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.
3.DUSIMY WARZYWA:
Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
4.DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS:
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
5.PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY:
W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem
6.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.
7.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programupodpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
8.SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programupodpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.
9.DUSIMY SKŁADNIKI SOSU:
Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.
10.PODAJEMY SOS:
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.
Grzybowy sos pieczeniowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Marchewkę, seler naciowy, pietruszkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone składniki, przyprawę do piernika i śliwki. Całość smażymy kilka minut, aż warzywa się zarumienią.

3

DUSIMY WARZYWA

Zarumienione warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy, cukier, grzyby zalane wrzątkiem i piramidkę smaku. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.

4

DOPRAWIAMY I PODAJEMY SOS

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.

5

PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE GRZYBY

W pojemniku miksującym umieszczamy suszone grzyby i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy grzyby do miski i zalewamy je wrzątkiem

6

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Pieczarki przekładamy do pojemnika miksującego i siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Tak przygotowane grzyby przekładamy do innego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm) i przekładamy do pojemnika miksującego – rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 5. Tak przygotowane warzywa także przekładamy do innego naczynia.

7

PODSMAŻAMY CEBULĘ

W pojemniku miksującym rozdrabniamy cebulę, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie do posiekanej cebuli dodajemy oliwę i smażymy, używając programupodpiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.

8

SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do cebuli dodajemy pozostałe warzywa, przyprawę do piernika i śliwki. Całość podsmażamy, używając programupodpiekanie / czas 7 minut / temperatura 130°C / obroty w lewo / obroty 1.

9

DUSIMY SKŁADNIKI SOSU

Z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy bulion, sos sojowy, cukier, wodę z grzybami i piramidkę smaku. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty w lewo / obroty 1.

10

PODAJEMY SOS

Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przecedzamy przez sitko. Podajemy go do ulubionych dań.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

571 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

95,2 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

14,5 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

2,7 g

Podobne przepisy