psse-slupca.pl

Piersi z indyka w sosie paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Piersi z indyka w sosie paprykowym

Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 300 ml
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 100 g
ogórek konserwowy - 5 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieczarka - 4 szt.
natka pietruszki - 5 g
przecier pomidorowy - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 6 g
brandy - 3 łyżki
szynka gotowana - 100 g
indyk pierś - 600 g
śmietana 30% - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.POTRZEBUJEMY BLENDER DUŻĄ:
oraz małą patelnię Sos paprykowy Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy.
2.SMAŻYMY W GARNKU:
na rozgrzanym oleju roślinnym.
3.PO CHWILI DODAJEMY:
przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę.
4.KRÓTKO SMAŻYMY I:
podlewamy brandy (możemy nawet flambirować).
5.GOTUJEMY TAK DŁUGO,:
aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem.
6.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
7.NA KONIEC WSZYSTKO:
miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.
8.PIERSI Z INDYKA:
Piersi z indyka kroimy w paseczki.
9.SOLIMY, PIEPRZYMY I:
smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni.
10.PODLEWAMY PRZYGOTOWANYM SOSEM:
tak, aby mięso się połączyło.
11.
KRÓTKO GOTUJEMY.
12.POD KONIEC DODAJEMY:
kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
13.SZYNKA ZE SMAŻONYMI:
warzywami Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. OGÓRKI PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ: na połowę.
14.WSZYSTKO SMAŻYMY NA:
mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy.
15.DODAJEMY POKROJONĄ W:
plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku.
16.
KRÓTKO PODGRZEWAMY.
17.JAK PODAWAĆ NA:
głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. JAKO DODATEK MOŻEMY: podać ryż.
18.DANIE MOŻNA SERWOWAĆ:
w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.
Piersi z indyka w sosie paprykowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRZEBUJEMY BLENDER DUŻĄ

oraz małą patelnię Sos paprykowy Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy.

2

SMAŻYMY W GARNKU

na rozgrzanym oleju roślinnym.

3

PO CHWILI DODAJEMY

przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę.

4

KRÓTKO SMAŻYMY I

podlewamy brandy (możemy nawet flambirować).

5

GOTUJEMY TAK DŁUGO,

aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem.

6

SOLIMY, PIEPRZYMY I

gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

7

NA KONIEC WSZYSTKO

miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.

8

PIERSI Z INDYKA

Piersi z indyka kroimy w paseczki.

9

SOLIMY, PIEPRZYMY I

smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni.

10

PODLEWAMY PRZYGOTOWANYM SOSEM

tak, aby mięso się połączyło.

11

KRÓTKO GOTUJEMY.

12

POD KONIEC DODAJEMY

kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.

13

SZYNKA ZE SMAŻONYMI

warzywami Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. OGÓRKI PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ: na połowę.

14

WSZYSTKO SMAŻYMY NA

mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy.

15

DODAJEMY POKROJONĄ W

plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku.

16

KRÓTKO PODGRZEWAMY.

17

JAK PODAWAĆ NA

głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. JAKO DODATEK MOŻEMY: podać ryż.

18

DANIE MOŻNA SERWOWAĆ

w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1394,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

348,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,4 g

🌾

Węglowodany

16,9 g

🥬

Błonnik

43,1 g

💪

Białko

43,1 g

Podobne przepisy

Piersi z indyka w sosie paprykowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl