psse-slupca.pl

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem) • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kminek cały - 1 łyżeczka
cebula - 2 szt.
wino białe - 100 ml
bulion warzywny - 100 ml
ser kozi - 150 g
ziemniak - 1 kg
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 125 g
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI MYJEMY I:
gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
2.CEBULE OBIERAMY I:
siekamy, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty.
3.DODAJEMY WINO, BULION:
i zagotowujemy.
4.MIESZAMY Z KOZIM:
serem i doprawiamy do smaku.
5.ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, PRZELEWAMY:
zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki.
6.POŁOWĘ UKŁADAMY W:
płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek.
7.ROZPROWADZAMY NA NICH:
masę z szynki i sera, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.
8.OBKŁADAMY PLASTRAMI SERA:
koziego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut.
9.WSKAZÓWKA:
PODAJEMY Z: sałatką z rukoli.
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI MYJEMY I

gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.

2

CEBULE OBIERAMY I

siekamy, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty.

3

DODAJEMY WINO, BULION

i zagotowujemy.

4

MIESZAMY Z KOZIM

serem i doprawiamy do smaku.

5

ZIEMNIAKI ODCEDZAMY, PRZELEWAMY

zimną wodą, obieramy i kroimy w plasterki.

6

POŁOWĘ UKŁADAMY W

płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek.

7

ROZPROWADZAMY NA NICH

masę z szynki i sera, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

8

OBKŁADAMY PLASTRAMI SERA

koziego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 40 minut.

9

WSKAZÓWKA

PODAJEMY Z: sałatką z rukoli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1628,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

407,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,9 g

🌾

Węglowodany

8,5 g

🥬

Błonnik

22,9 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy