Cannelloni z mięsem mielonym - przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER I
naczynie żaroodporne. TARKĘ O DROBNYCH: oczkach.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 190°C (z termoobiegiem).
MIĘSO MIĘSO PRZEKŁADAMY
do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
CEBULĘ I CZOSNEK
drobno siekamy.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. PODSMAŻAMY.
DODAJEMY MIĘSO MIELONE
i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
SOS POMIDOROWY CEBULĘ
kroimy w drobną kostkę, seler myjemy i również drobno kroimy.
DO CZYSTEGO GARNKA
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. SZKLIMY.
DODAJEMY CEBULĘ I
seler naciowy. SMAŻYMY NA MOCNYM: ogniu.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki, drobno posiekaną bazylię, gotujemy.
DODAJEMY SÓL I
pieprz oraz 2 szczypty cukru.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
1/2 SOSU PRZELEWAMY
do naczynia z mięsem mielonym, mieszamy mięso z sosem. ODSTAWIAMY.
SOS BESZAMEL (ZASMAŻKA)
W garnku rozpuszczamy 70 g masła.
DODAJEMY MĄKĘ, PODSMAŻAMY
i wlewamy mleko.
CAŁOŚĆ ENERGICZNIE MIESZAMY
i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty.
NA KONIEC DODAJEMY
pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
FASZEROWANIE MAKARONU CANNELLONI
Pozostałą część sosu pomidorowego przekładamy na dno naczynia żaroodpornego i dokładnie rozprowadzamy.
FASZERUJEMY MIĘSEM WNĘTRZE
rurek makaronu.
MAKARON Z FARSZEM
układamy na sosie w naczyniu żaroodpornym.
PRZYGOTOWANĄ CAŁOŚĆ ZALEWAMY
ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser grana padano.
NACZYNIE ŻAROODPORNE WKŁADAMY
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4686,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1171,7 kcal
Tłuszcz
59,0 g
Węglowodany
88,3 g
Błonnik
71,5 g
Białko
71,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowy tort pischinger
Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!