psse-slupca.pl

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki

Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
makaron casarecce - 180 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana wegańska - 200 g
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA:
Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.
4.PODAJEMY MAKARON Z SOSEM:
Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.
Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA

Paprykę kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki i ząbkami czosnku. Warzywa skrapiamy oliwą.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Podpieczone warzywa łączymy w naczyniu blendera lub rozdrabniacza ze śmietaną, słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Miksujemy na gładki, jednolity sos.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Po odcedzeniu przekładamy do garnka, w którym się gotował.

4

PODAJEMY MAKARON Z SOSEM

Makaron zalewamy sosem z pieczonych warzyw. Mieszamy. Przekładamy na talerze i dekorujemy posiekaną ostrą papryczką lub listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1481,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

493,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,1 g

🌾

Węglowodany

69,9 g

🥬

Błonnik

9,4 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy