psse-slupca.pl

Tarta tatin z morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!

Tarta tatin z morelami

Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

ciasto francuskie - 275 g
cukier - 120 g
limonka - 0,5 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 0,5 łyżki
morela - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY CUKIER:
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Na patelni mieszamy i podgrzewamy 100 g cukru z sokiem wyciśniętym z limonki, aż cukier skarmelizuje się na jasny kolor. Dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i czekamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z limonki, a następnie karmel równomiernie rozprowadzamy w natłuszczonej formie do tart (ostrożnie, karmel jest gorący). Układamy w nim morele zaokrągloną stroną w dół.
2.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki. Ciasto rozkładamy na morelach ułożonych w formie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz i wciskamy między obrzeże formy a morele. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
3.STUDZIMY TARTĘ TATIN:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Tarta tatin z morelami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY CUKIER

Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Na patelni mieszamy i podgrzewamy 100 g cukru z sokiem wyciśniętym z limonki, aż cukier skarmelizuje się na jasny kolor. Dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i czekamy, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę otartą z limonki, a następnie karmel równomiernie rozprowadzamy w natłuszczonej formie do tart (ostrożnie, karmel jest gorący). Układamy w nim morele zaokrągloną stroną w dół.

2

PIECZEMY CIASTO

Ciasto francuskie rozwijamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki. Ciasto rozkładamy na morelach ułożonych w formie. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz i wciskamy między obrzeże formy a morele. Ciasto kilkakrotnie nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut.

3

STUDZIMY TARTĘ TATIN

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2107,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy

Tarta tatin z morelami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl