psse-slupca.pl

Obwarzanki – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Obwarzanki – przepis

Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 750 g
drożdże świeże - 30 g
woda - 120 ml
masło - 50 g
mak - 15 g
sól - 10 g
cukier - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY MĄKĘ Z SOLĄ:
Przesiej mąkę oraz sól do miski.
2.ROZPUSZCZAMY MASŁO:
Ustaw rondelek na małym gazie i rozpuść masło. Nie doprowadzaj go do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.
3.ŁĄCZYMY ZACZYN Z MĄKĄ:
Przelej zaczyn do miski z mąką, a potem dodaj ostudzone masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy zrobi się elastyczne, zakończ wyrabianie i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.
4.FORMUJEMY WAŁECZKI Z CIASTA:
Z ciasta uformuj kilka kulek (parzystą liczbę), a potem zacznij je rolować, by stworzyć z nich wałeczki (sulki).
5.ZAPLATAMY WARKOCZ:
Spleć ze sobą dwa wałeczki jak warkocz, a potem uformuj z nich okrąg i zlep na końcach. Czynność powtórz kilkukrotnie, aby wykorzystać całe ciasto.
6.OBWARZAMY CIASTO:
Do garnka wlej wodę i zagrzej ją. Utworzone obwarzanki zamocz we wrzątku na kilka sekund, a potem wyłów je, odsącz i odłóż na bok. Najlepiej na kratkę do studzenia, aby woda mogła swobodnie spłynąć z ciasta.
7.DEKORUJEMY OBWARZANKI:
Prawie gotowe obwarzanki posyp makiem.
8.PIECZEMY OBWARZANKI:
Udekorowane makiem obwarzanki upiecz w piecu. Czas pieczenia nie powinien przekroczyć 30 minut w przypadku większych obwarzanków i 20 minut w przypadku tych mniejszych.
Obwarzanki – przepis

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY MĄKĘ Z SOLĄ

Przesiej mąkę oraz sól do miski.

2

ROZPUSZCZAMY MASŁO

Ustaw rondelek na małym gazie i rozpuść masło. Nie doprowadzaj go do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia.

3

ŁĄCZYMY ZACZYN Z MĄKĄ

Przelej zaczyn do miski z mąką, a potem dodaj ostudzone masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy zrobi się elastyczne, zakończ wyrabianie i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę.

4

FORMUJEMY WAŁECZKI Z CIASTA

Z ciasta uformuj kilka kulek (parzystą liczbę), a potem zacznij je rolować, by stworzyć z nich wałeczki (sulki).

5

ZAPLATAMY WARKOCZ

Spleć ze sobą dwa wałeczki jak warkocz, a potem uformuj z nich okrąg i zlep na końcach. Czynność powtórz kilkukrotnie, aby wykorzystać całe ciasto.

6

OBWARZAMY CIASTO

Do garnka wlej wodę i zagrzej ją. Utworzone obwarzanki zamocz we wrzątku na kilka sekund, a potem wyłów je, odsącz i odłóż na bok. Najlepiej na kratkę do studzenia, aby woda mogła swobodnie spłynąć z ciasta.

7

DEKORUJEMY OBWARZANKI

Prawie gotowe obwarzanki posyp makiem.

8

PIECZEMY OBWARZANKI

Udekorowane makiem obwarzanki upiecz w piecu. Czas pieczenia nie powinien przekroczyć 30 minut w przypadku większych obwarzanków i 20 minut w przypadku tych mniejszych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3112,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

389,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

70,3 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy