Tarta z karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko. W trakcie wyrabiania dodajemy łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto o zbitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Blat posypujemy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Następnie przycinamy jego brzegi tak, aby mieściło się idealnie w koszyczku beztłuszczowej frytkownicy. Z papieru do pieczenia wycinamy fragment, którego dwa boki są dłuższe od boków frytkownicy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do frytkownicy i pieczemy je przez ok. 15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Podpieczone ciasto odwracamy przypieczoną stroną do papieru do pieczenia i odkładamy.
KROIMY GRUSZKĘ
Gruszkę bardzo dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie nacinamy ją, tworząc bardzo cienkie plastry, i delikatnie je rozsuwamy tak, aby nadal były w całości.
KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ
Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i układamy pocięte w plastry gruszki. Owoce karmelizujemy, nie przewracając ich, na bardzo małym ogniu.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.
KOMPONUJEMY TARTĘ
Nadzienie układamy na podpieczonym spodzie tarty, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1,5-2 cm. Na tak przygotowane nadzienie ostrożnie przekładamy skarmelizowane gruszki. Wcześniej pozostawione skrawki ciasta układamy na suchych brzegach i łączymy ze spodem.
PIECZEMY TARTĘ
Jajko rozbijamy delikatnie w miseczce i smarujemy nim brzegi tarty. Zmniejszamy temperaturę frytkownicy do 160°C i pieczemy tartę przez ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy ok. 2 łyżek wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać sos.
PODAJEMY TARTĘ
Jeszcze gorącą tartę polewamy sosem karmelowym i ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tartę podajemy jeszcze ciepłą z dwoma łyżkami lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2007,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1003,9 kcal
Tłuszcz
58,3 g
Węglowodany
111,5 g
Błonnik
20,2 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Kremowy i pełen smaku sos, a w nim delikatne gnocchi, kawałki piersi kurczaka i warzywa. Czy to nie brzmi, jak idealny pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny? Koniecznie sprawdźcie, jak go przygotować!