psse-slupca.pl

Lemoniada z rabarbaru i truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 100 g
rabarbar - 500 g
truskawka - 500 g
wanilia - 1,5 g
woda - 400 ml
melisa cytrynowa - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY LÓD Z TRUSKAWKAMI:
12 małych truskawek oczyszczamy i przekładamy do zagłębień foremki do kostek lodu. Zalewamy niewielką ilością wody i wkładamy do zamrażarki.
2.GOTUJEMY RABARBAR Z WANILIĄ:
Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na kawałki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę zagotowujemy z rabarbarem, cukrem i 200 ml wody. Gotujemy przez 5-8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przelewamy przez sito, zbierając sok. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki.
3.ROBIMY LEMONIADĘ Z RABARBARU I TRUSKAWEK:
Pozostałe truskawki oczyszczamy, miksujemy i przekładamy do 4 szklanek. Zalewamy sokiem z rabarbaru i schłodzoną wodą mineralną. Dodajemy kostki lodu z truskawkami i dekorujemy listkami melisy.
Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY LÓD Z TRUSKAWKAMI

12 małych truskawek oczyszczamy i przekładamy do zagłębień foremki do kostek lodu. Zalewamy niewielką ilością wody i wkładamy do zamrażarki.

2

GOTUJEMY RABARBAR Z WANILIĄ

Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na kawałki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i laskę zagotowujemy z rabarbarem, cukrem i 200 ml wody. Gotujemy przez 5-8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przelewamy przez sito, zbierając sok. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki.

3

ROBIMY LEMONIADĘ Z RABARBARU I TRUSKAWEK

Pozostałe truskawki oczyszczamy, miksujemy i przekładamy do 4 szklanek. Zalewamy sokiem z rabarbaru i schłodzoną wodą mineralną. Dodajemy kostki lodu z truskawkami i dekorujemy listkami melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

657,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

164,4 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy