psse-slupca.pl

Muffiny z nasionami konopi • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!

Muffiny z nasionami konopi

Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka orkiszowa - 1,33 szkl
płatki owsiane - 62,5 g
wiórki kokosowe - 0,25 szkl
cukier trzcinowy - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 0,5 łyżeczki
łuskane nasiona konopi - 0,25 szkl
olej rzepakowy - 0,33 szkl
sok z cytryny - 0,33 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
napój roślinny - 165 ml
banan - 1 szt.
mieszanka nasion i pestek - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY:
Dwa banany rozgniatamy widelcem. W jednej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej miksujemy mokre. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych mieszamy, aż dokładnie się połączą.
2.PIECZEMY MUFFINY:
Banana kroimy w plastry. Ciasto na muffiny przekładamy do papilotek ułożonych w formie, mniej więcej do ¾ ich wysokości. Na wierzchu każdej muffiny układamy plaster banana i odrobinę mieszanki nasion i pestek. Muffiny pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Muffiny z nasionami konopi

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY

Dwa banany rozgniatamy widelcem. W jednej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej miksujemy mokre. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych mieszamy, aż dokładnie się połączą.

2

PIECZEMY MUFFINY

Banana kroimy w plastry. Ciasto na muffiny przekładamy do papilotek ułożonych w formie, mniej więcej do ¾ ich wysokości. Na wierzchu każdej muffiny układamy plaster banana i odrobinę mieszanki nasion i pestek. Muffiny pieczemy przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy