Gołąbki wigilijne • przepis • składniki • przygotowanie
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Po chwili solimy wodę ½ łyżeczki soli. Kapustę myjemy i zdejmujemy z niej liście (wierzchnie liście odkładamy na później). Potem sparzamy liście we wrzątku (przez ok. 5-6 minut). Wycinamy z liści zgrubiałe części i głąb.
GOTUJEMY KASZĘ
Do mniejszego rondelka wlewamy wodę i gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie (⅓ łyżeczki soli wystarczy).
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z GRZYBAMI
Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby odciskamy z wody i również drobno kroimy (wodę zostawiamy w miseczce).
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pieczarki i suszone grzyby. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
DOPRAWIAMY FARSZ
Natkę myjemy, osuszamy i siekamy, a potem dorzucamy do farszu na patelni. Dodajemy też majeranek, pieprz i resztę soli. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Gotowy farsz ściągamy z kuchenki i delikatnie go studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
NADZIEWAMY GOŁĄBKI
Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, a potem zawijamy boki do środka i zwijamy gołąbek dość ciasno w rulon.
PRZEKŁADAMY GOŁĄBKI DO NACZYNIA
Na dnie naczynia układamy wierzchnie liście kapusty, a potem układamy na nich gołąbki. Całość zalewamy bulionem oraz wodą z moczenia grzybów. Gołąbki przykrywamy ponownie liśćmi kapusty.
PIECZEMY GOŁĄBKI
Wsuwamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1934,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,4 kcal
Tłuszcz
2,4 g
Węglowodany
65,1 g
Błonnik
11,3 g
Białko
13,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Śniadaniowe batoniki czekoladowe
Niezwykle szybkie w przygotowaniu batoniki czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w porze śniadania.

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Sałatka z kaszą i ziarnami
Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.