psse-slupca.pl

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami

Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca - 250 g
woda - 250 ml
pomidor suszony - 60 g
ser pecorino - 80 g
cukinia - 0,5 szt.
bazylia świeża - 10 liści
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
rozmaryn świeży - 2 gałązki
ser mascarpone z gorgonzolą - 2 łyżki
szynka parmeńska - 3 plastry
kiełbasa salami - 6 plastrów

Instrukcje przygotowania

1.PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ:
Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
2.MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ:
Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.
4.ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI:
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.
5.PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ:
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.
6.PIECZEMY FARINATĘ:
Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.
8.PODAJEMY FARINATĘ:
Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.
Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.

2

MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ

Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.

4

ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.

5

PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ

Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.

6

PIECZEMY FARINATĘ

Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.

8

PODAJEMY FARINATĘ

Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1559 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

259,8 kcal

🥑

Tłuszcz

17,2 g

🌾

Węglowodany

19,2 g

🥬

Błonnik

8,1 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy