psse-slupca.pl

Sałatka makaronowa z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.

Sałatka makaronowa z cukinią

Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukinia - 1 szt.
oliwki czarne - 4 łyżki
pomidorki koktajlowe - 250 g
pomidor suszony - 120 g
makaron penne, bezglutenowy - 250 g
Szpinak Baby - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
grana padano - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki marynaty.
2.PIECZEMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plasterki zamarynowanej cukinii. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nim cukinię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez 12 minut.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Makaron odcedzamy, hartujemy, czyli zanurzamy w zimnej wodzie. Ponownie odcedzamy na sitku.
4.KROIMY I MIESZAMY SKŁADNIKI:
Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy na pół, suszone pomidory kroimy w paski. Dodajemy składniki do makaronu wraz z umytym, osuszonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy upieczone plastry cukinii oraz listki bazylii. Sałatkę posypujemy startym serem grana padano.
Sałatka makaronowa z cukinią

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki marynaty.

2

PIECZEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plasterki zamarynowanej cukinii. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nim cukinię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez 12 minut.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Makaron odcedzamy, hartujemy, czyli zanurzamy w zimnej wodzie. Ponownie odcedzamy na sitku.

4

KROIMY I MIESZAMY SKŁADNIKI

Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy na pół, suszone pomidory kroimy w paski. Dodajemy składniki do makaronu wraz z umytym, osuszonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki dodajemy upieczone plastry cukinii oraz listki bazylii. Sałatkę posypujemy startym serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2044,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,6 g

🌾

Węglowodany

74,3 g

🥬

Błonnik

20,5 g

💪

Białko

20,5 g

Podobne przepisy