Miodowe sezamki ze słonecznikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY CUKIER
Cukier trzcinowy gotujemy z wodą do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Gdy stwierdzimy, że ma złoty kolor, dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.
MASĘ WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA
Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2257,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,6 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
11,9 g
Błonnik
1,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!