psse-slupca.pl

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem

Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka pierś - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sok pomarańczowy - 250 ml
sól - 1 szczypta
gruszka - 1 szt.
mix sałat - 150 g
orzech nerkowca - 50 g
lazur błękitny - 100 g
buraki gotowane - 1 szt.
miód - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 6 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sól morska - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KACZKI:
Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.
2.MARYNUJEMY MIĘSO:
Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
3.WYSMAŻAMY KACZKĘ:
Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
4.DOPIEKAMY MIĘSO W PIEKARNIKU:
Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.
5.GRILLUJEMY GRUSZKĘ:
Gruszkę dokładnie myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie smarujemy miodem. Cząstki owoców układamy na rozgrzanej patelni grillowej i krótko opiekamy z obydwu stron.
6.PRAŻYMY ORZECHY:
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
7.KROIMY BURAKA:
Buraka kroimy na półplasterki.
8.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
9.SERWUJEMY:
Do miski wkładamy miks sałat, gruszkę, pokruszony ser oraz buraka. Na wierzchu układamy upieczoną, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Polewamy dressingiem.
Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KACZKI

Piersi kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę.

2

MARYNUJEMY MIĘSO

Drobno posiekany ząbek czosnku łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

3

WYSMAŻAMY KACZKĘ

Piersi kaczki wyjmujemy z marynaty. Układamy na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smażymy przez około 7-8 minut, aż mięso się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

4

DOPIEKAMY MIĘSO W PIEKARNIKU

Mięso przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Pieczemy około 4-5 minut. Upieczone piersi kaczki zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do wystudzenia.

5

GRILLUJEMY GRUSZKĘ

Gruszkę dokładnie myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy wraz ze skórką w ósemki. Delikatnie smarujemy miodem. Cząstki owoców układamy na rozgrzanej patelni grillowej i krótko opiekamy z obydwu stron.

6

PRAŻYMY ORZECHY

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.

7

KROIMY BURAKA

Buraka kroimy na półplasterki.

8

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.

9

SERWUJEMY

Do miski wkładamy miks sałat, gruszkę, pokruszony ser oraz buraka. Na wierzchu układamy upieczoną, pokrojoną w dość grube plastry kaczkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Polewamy dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1868,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

934,4 kcal

🥑

Tłuszcz

53,5 g

🌾

Węglowodany

71,8 g

🥬

Błonnik

48,0 g

💪

Białko

48,0 g

Podobne przepisy