psse-slupca.pl

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem • przepis • składniki • przygotowanie

Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem

Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
grzyby suszone - 50 g
kumin - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
olej rzepakowy - 3 łyżki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
por - 1 szt.
sos sojowy - 6 łyżek
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
woda - 500 ml
ziele angielskie - 5 szt.
ksylitol - 1 szczypta
morele suszone - 20 g
kapusta kwaszona - 500 g
tofu - 200 g
ząbek czosnku - 3 szt.
sezam biały - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
2.DOPRAWIAMY BIGOS:
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
3.SMAŻYMY TOFU:
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.

2

DOPRAWIAMY BIGOS

Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.

3

SMAŻYMY TOFU

Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1270,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

317,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy

Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl