Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem • przepis • składniki • przygotowanie
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Suszone grzyby i morele moczymy w gorącej wodzie przez około 30 minut. Odcedzone grzyby i morele kroimy na mniejsze kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, por i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i morele. Chwilę podsmażamy i dodajemy do garnka sos sojowy oraz posiekaną kapustę kiszoną.
DOPRAWIAMY BIGOS
Do bigosu dodajemy przyprawy, oprócz soli, pieprzu i ksylitolu, chwilę podsmażamy. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ksylitolem.
SMAŻYMY TOFU
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy tofu aż do uzyskania złotego koloru, następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Bigos podajemy z podsmażonym tofu, podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1270,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,6 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!

Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
Deser z grilla? O tak. Przekonaj się, jak pyszne mogą być upieczone na ruszcie banany podane z lodami.

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!