Holenderskie frikandele • przepis • składniki • przygotowanie
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Sposób przygotowania.
WYRABIANIE MIĘSNEJ MASY CEBULE
OBRAĆ, POKROIĆ NA ĆWIARTKI, WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
DO POJEMNIKA WŁOŻYĆ MIELONE MIĘSO, 1 ŁYŻECZKĘ SOLI, ½ ŁYŻECZKI PIEPRZU, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ, ZIELE ANGIELSKIE, BUŁKĘ TARTĄ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ ORAZ JAJKO.
MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 3 MINUTY/PRĘDKOŚĆ 4.
MASĘ MIĘSNĄ PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA.
UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
FORMOWANIE I GOTOWANI FRIKANDELI
Uformować z masy mięsnej 4 podłużne kiełbaski o średnicy 4 cm, zawinąć każdą w folię spożywczą, mocno skręcić końce folii.
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody i ustawić na nim głęboki wkład do gotowania na parze.
Do wkładu włożyć frikandele.
Wkład zamknąć pokrywą i gotować frikandele, ustawiwszy program gotowanie na parze/8 minut.
SMAŻENIE I PODAWANIE FRIKANDELI
Ugotowane frikandele wyjąć z folii i obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju.
Następnie naciąć wzdłuż, podać z siekaną cebulą, keczupem i majonezem.
RADY
Do frikandeli doskonale pasują holenderskie frytki.
Tradycyjnie frikandele zamraża się przed gotowaniem, a przed podaniem smaży w głębokim tłuszczu. 500 ml oleju do frytowania podgrzać do 175°C, smażyć frikandele 5 minut na złotobrązowo i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Do przyrządzenie frikandeli zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub mielonego mięsa indyczego albo mieszaniny obu tych rodzajów mięsa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1654 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,5 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
27,2 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.