psse-slupca.pl

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą

Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
czereśnie - 1,2 kg
czekolada deserowa - 100 g
orzech laskowy - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY ORZECHY:
Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
2.ROSZPUSZCZAMY CZEKOLADY:
Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.
3.USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE:
Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.
Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 60

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

2

ROSZPUSZCZAMY CZEKOLADY

Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.

3

USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE

Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3507,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

292,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy