Kolorowa ryba w srebrnych papilotach • przepis • składniki • przygotowanie
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
folię aluminiową Sposób przygotowania Filet łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Myjemy pomidorki i cukinię . Obieramy cebulę . Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cukinię kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej, na których kładziemy kolejno: plastry cukinii, kawałek łososia, piórka cebuli, połówki pomidorów. Warzywa i rybę posypujemy posiekanymi ziołami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny , dokładnie zawijamy każdy papilot, zawijając ciasno folię na brzegach. Gotowe paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Po mniej więcej 15-20 minutach zaglądamy, odchylając delikatnie folię, i sprawdzamy, czy łosoś jest już upieczony. Jak podawać Rozcinamy bagietkę na pół i kładziemy spodem do góry na grillu. Pieczemy, aż będzie chrupka. Podajemy z bagietką lub ziemniaczkami z grilla. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1968,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
492,2 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
43,9 g
Białko
43,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Pieczona ciecierzyca na słodko
Szykujesz imprezę? Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę, którą zrobisz raz dwa? Wypróbuj przepis na ciecierzycę na słodko!

Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.