psse-slupca.pl

Faszerowany kurczak pieczony w całości • przepis • składniki • przygotowanie

Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Faszerowany kurczak pieczony w całości

Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
kurczak - 1 szt.
masło - 3 łyżki
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżka
majeranek suszony - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NACIERAMY KURCZAKA:
W miseczce łączymy przyprawy: paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Gdy składniki się połączą, dokładnie nacieramy nimi kurczaka.
2.FASZERUJEMY KURCZAKA:
Jabłko i cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie faszerujemy nimi kurczaka. Nogi kurczaka związujemy mocną bawełnianą nicią.
3.PIECZEMY KURCZAKA:
Na dużej blasze do pieczenia układamy metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Mięso smarujemy z wierzchu rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku stopniowo rozgrzewanym do temperatury 190°C.
4.PODAJEMY KURCZAKA:
Upieczonego kurczaka odstawiamy na ok. 10 minut. Gdy mięso odpocznie, kroimy je na mniejsze porcje.
Faszerowany kurczak pieczony w całości

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACIERAMY KURCZAKA

W miseczce łączymy przyprawy: paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Gdy składniki się połączą, dokładnie nacieramy nimi kurczaka.

2

FASZERUJEMY KURCZAKA

Jabłko i cebulę kroimy w ćwiartki, a następnie faszerujemy nimi kurczaka. Nogi kurczaka związujemy mocną bawełnianą nicią.

3

PIECZEMY KURCZAKA

Na dużej blasze do pieczenia układamy metalowy ruszt, a na nim kurczaka. Mięso smarujemy z wierzchu rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 2 godzin w piekarniku stopniowo rozgrzewanym do temperatury 190°C.

4

PODAJEMY KURCZAKA

Upieczonego kurczaka odstawiamy na ok. 10 minut. Gdy mięso odpocznie, kroimy je na mniejsze porcje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4076 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1019 kcal

🥑

Tłuszcz

77,4 g

🌾

Węglowodany

13,6 g

🥬

Błonnik

64 g

💪

Białko

64 g

Podobne przepisy

Faszerowany kurczak pieczony w całości - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl