psse-slupca.pl

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 1 kg
woda - 1 l
chrzan - 220 g
ocet winny - 25 ml
kminek mielony - 1 szczypta
cukier - 3 łyżki
sól - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BURAKI:
Buraki myjemy i gotujemy bez obierania w wodzie, aż zmiękną. Zwykle trwa to ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu studzimy je.
2.OBIERAMY I ŚCIERAMY BURAKI:
Zakładamy rękawiczki i zaczynamy obierać buraki. Gdy wszystkie są już obrane, przechodzimy do ścierania ich na tarce wprost do miski. Delikatnie odsączamy starte buraki z nadmiaru soku na sitku. Wkładamy je z powrotem do miski.
3.ŚCIERAMY CHRZAN:
Chrzan obieramy i również ścieramy wprost do buraków.
4.DOPRAWIAMY BURACZKI:
Do buraków dodajemy wszystkie przyprawy i ocet, a następnie porządnie mieszamy.
5.CHŁODZIMY BURACZKI:
Miskę z buraczkami wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
6.PRZEKŁADAMY BURACZKI DO SŁOIKÓW:
Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy buraczki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku przez 4-5 minut od zagotowania się wody. Po wystudzeniu słoików buraczki są już gotowe!
Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem

Czas przygotowania

145 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BURAKI

Buraki myjemy i gotujemy bez obierania w wodzie, aż zmiękną. Zwykle trwa to ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu studzimy je.

2

OBIERAMY I ŚCIERAMY BURAKI

Zakładamy rękawiczki i zaczynamy obierać buraki. Gdy wszystkie są już obrane, przechodzimy do ścierania ich na tarce wprost do miski. Delikatnie odsączamy starte buraki z nadmiaru soku na sitku. Wkładamy je z powrotem do miski.

3

ŚCIERAMY CHRZAN

Chrzan obieramy i również ścieramy wprost do buraków.

4

DOPRAWIAMY BURACZKI

Do buraków dodajemy wszystkie przyprawy i ocet, a następnie porządnie mieszamy.

5

CHŁODZIMY BURACZKI

Miskę z buraczkami wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

6

PRZEKŁADAMY BURACZKI DO SŁOIKÓW

Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy buraczki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku przez 4-5 minut od zagotowania się wody. Po wystudzeniu słoików buraczki są już gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

571,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

114,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,6 g

🌾

Węglowodany

32 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

5,2 g

Podobne przepisy