Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BURGERY
Zmielone mięso karpia doprawiamy posiekanym czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojone morele, suszone pomidory, 1 cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Z masy formujemy małe burgery. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z CEBULI
Pozostałe cebule kroimy w piórka. Miód rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebule i chwilę smażymy. Zalewamy octem balsamicznym, dodajemy 100 ml wody, ziele angielskie oraz grubo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji konfitury.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez mieszamy z musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki.
SKŁADAMY BURGERY
Chlebek kroimy, przypiekamy z obu stron na patelni. Burgery podajemy w chlebie, z konfiturą oraz majonezem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2911,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
727,8 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
42,3 g
Białko
42,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!