3 sposoby na omlet • przepis • składniki • przygotowanie
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Czas przygotowania
20 min
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PUSZYSTY OMLET NA
SŁODKO Oddzielamy żółtka od białek.
DO ŻÓŁTEK DODAJEMY
śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.
BIAŁKA UBIJAMY ZE
szczyptą soli.
PIANĘ PRZEKŁADAMY DO
żółtek i delikatnie mieszamy. PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĄ: oleju.
MASĘ WYLEWAMY NA
zimną patelnię. SMAŻYMY NA MAŁYM: ogniu. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°C.
GDY OMLET SIĘ
zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor.
NA OMLECIE ROZSMAROWUJEMY
powidła śliwkowe.
POLEWAMY JOGURTEM.
OMLET Z WĘDZONYM
ŁOSOSIEM I AWOKADO Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
CEBULKĘ DYMKĘ KROIMY
w kostkę i przesmażamy.
KAWAŁEK PAPRYCZKI SIEKAMY
i dodajemy do cebulki.
NA WARZYWA WYLEWAMY
jajka, masę delikatnie mieszamy.
DO MISKI WRZUCAMY
awokado pokrojone w kostkę, odrobinę posiekanej papryczki i szczypioru.
DOPRAWIAMY CYTRYNĄ I
oliwą, mieszamy.
OMLET ZWIJAMY, KROIMY
na kawałki, na które nakładamy plastry łososia i odrobinę sałatki z awokado.
OMLET SOJOWY Z
WARZYWAMI Jajka wbijamy do miski.
DOLEWAMY SOS SOJOWY
i mieszamy (nie ubijamy).
PATELNIĘ SMARUJEMY CIENKĄ
warstwą oleju.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu.
GDY OMLET SIĘ
zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę.
OMLET ZWIJAMY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
447 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
447 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
29,1 g
Błonnik
0 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Sałatka z awokado i tuńczyka
Rewelacyjny pomysł na zdrową przekąskę nie tylko dla tych na diecie! Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i awokado.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Pęczak z orzechami i pieczarkami
Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!