psse-slupca.pl

3 sposoby na omlet • przepis • składniki • przygotowanie

Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

3 sposoby na omlet

Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
powidła śliwkowe - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PUSZYSTY OMLET NA:
SŁODKO Oddzielamy żółtka od białek.
2.DO ŻÓŁTEK DODAJEMY:
śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.
3.BIAŁKA UBIJAMY ZE:
szczyptą soli.
4.PIANĘ PRZEKŁADAMY DO:
żółtek i delikatnie mieszamy. PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĄ: oleju.
5.MASĘ WYLEWAMY NA:
zimną patelnię. SMAŻYMY NA MAŁYM: ogniu. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°C.
6.GDY OMLET SIĘ:
zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor.
7.NA OMLECIE ROZSMAROWUJEMY:
powidła śliwkowe.
8.
POLEWAMY JOGURTEM.
9.OMLET Z WĘDZONYM:
ŁOSOSIEM I AWOKADO Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem.
10.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
11.CEBULKĘ DYMKĘ KROIMY:
w kostkę i przesmażamy.
12.KAWAŁEK PAPRYCZKI SIEKAMY:
i dodajemy do cebulki.
13.NA WARZYWA WYLEWAMY:
jajka, masę delikatnie mieszamy.
14.DO MISKI WRZUCAMY:
awokado pokrojone w kostkę, odrobinę posiekanej papryczki i szczypioru.
15.DOPRAWIAMY CYTRYNĄ I:
oliwą, mieszamy.
16.OMLET ZWIJAMY, KROIMY:
na kawałki, na które nakładamy plastry łososia i odrobinę sałatki z awokado.
17.OMLET SOJOWY Z:
WARZYWAMI Jajka wbijamy do miski.
18.DOLEWAMY SOS SOJOWY:
i mieszamy (nie ubijamy).
19.PATELNIĘ SMARUJEMY CIENKĄ:
warstwą oleju.
20.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu.
21.GDY OMLET SIĘ:
zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę.
22.
OMLET ZWIJAMY.
3 sposoby na omlet

Czas przygotowania

20 min

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PUSZYSTY OMLET NA

SŁODKO Oddzielamy żółtka od białek.

2

DO ŻÓŁTEK DODAJEMY

śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia – mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki.

3

BIAŁKA UBIJAMY ZE

szczyptą soli.

4

PIANĘ PRZEKŁADAMY DO

żółtek i delikatnie mieszamy. PATELNIĘ NATŁUSZCZAMY ODROBINĄ: oleju.

5

MASĘ WYLEWAMY NA

zimną patelnię. SMAŻYMY NA MAŁYM: ogniu. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°C.

6

GDY OMLET SIĘ

zetnie, dopiekamy go z góry w piekarniku na złoty kolor.

7

NA OMLECIE ROZSMAROWUJEMY

powidła śliwkowe.

8

POLEWAMY JOGURTEM.

9

OMLET Z WĘDZONYM

ŁOSOSIEM I AWOKADO Jajka wbijamy do miski i mieszamy widelcem.

10

DOPRAWIAMY PIEPRZEM.

11

CEBULKĘ DYMKĘ KROIMY

w kostkę i przesmażamy.

12

KAWAŁEK PAPRYCZKI SIEKAMY

i dodajemy do cebulki.

13

NA WARZYWA WYLEWAMY

jajka, masę delikatnie mieszamy.

14

DO MISKI WRZUCAMY

awokado pokrojone w kostkę, odrobinę posiekanej papryczki i szczypioru.

15

DOPRAWIAMY CYTRYNĄ I

oliwą, mieszamy.

16

OMLET ZWIJAMY, KROIMY

na kawałki, na które nakładamy plastry łososia i odrobinę sałatki z awokado.

17

OMLET SOJOWY Z

WARZYWAMI Jajka wbijamy do miski.

18

DOLEWAMY SOS SOJOWY

i mieszamy (nie ubijamy).

19

PATELNIĘ SMARUJEMY CIENKĄ

warstwą oleju.

20

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wylewamy cienką warstwę masy i smażymy na małym ogniu.

21

GDY OMLET SIĘ

zetnie, wykładamy na połowę warzywa i pokruszoną fetę.

22

OMLET ZWIJAMY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

447 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

447 kcal

🥑

Tłuszcz

29 g

🌾

Węglowodany

29,1 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

16,7 g

Podobne przepisy