psse-slupca.pl

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami

Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
czekolada deserowa - 100 g
wanilia - 3 g
cukier - 50 g
mleko - 100 ml
mleko 3,2% - 1 l
borówki - 50 g
śmietana 30% - 200 ml
żelatyna - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ:
namocz w 100 ml mleka i odstaw do napęcznienia.
2.PRZYGOTOWANIE MLEKO WLEWAMY:
do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
3.LASKĘ WANILII KROIMY:
na pół i dodajemy do gorącego mleka.
4.DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY:
namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.
5.UGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY:
na dwie części.
6.DO JEDNEJ CZĘŚCI:
dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej.
7.DO WYSOKICH KIELISZKÓW:
lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.
8.KIELISZKI USTAWIAMY POD:
skosem i pozostawiamy do zestalenia.
9.MASY Z BIAŁEJ:
czekolady nie wstawiamy do lodówki.
10.GDY PIERWSZA WARSTWA:
stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki.
11.DESER DEKORUJEMY UBITĄ:
śmietanką i świeżymi owocami.
Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ

namocz w 100 ml mleka i odstaw do napęcznienia.

2

PRZYGOTOWANIE MLEKO WLEWAMY

do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.

3

LASKĘ WANILII KROIMY

na pół i dodajemy do gorącego mleka.

4

DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY

namoczoną żelatynę, całość dokładnie mieszamy.

5

UGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY

na dwie części.

6

DO JEDNEJ CZĘŚCI

dodajemy pokruszoną tabliczkę białej czekolady, do drugiej części dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej.

7

DO WYSOKICH KIELISZKÓW

lub pucharków wlewamy najpierw porcję masy z czekolady deserowej.

8

KIELISZKI USTAWIAMY POD

skosem i pozostawiamy do zestalenia.

9

MASY Z BIAŁEJ

czekolady nie wstawiamy do lodówki.

10

GDY PIERWSZA WARSTWA

stężeje, wylewamy na nią masę z białej czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki.

11

DESER DEKORUJEMY UBITĄ

śmietanką i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2392,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

598,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

56,3 g

🥬

Błonnik

16,2 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl