psse-slupca.pl

Kurczak po baskijsku z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Kurczak po baskijsku z ryżem

Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
papryka żółta - 2 szt.
pomidor czerwony - 6 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 3 łyżki
pieprz cayenne - 1 szczypta
ryż długoziarnisty - 200 g
sól - 1 szczypta
szynka serrano - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
durszlak Kurczak Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje: podudzia z udkami, piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy np. DO GOTOWANIA: bulionu).
2.Z PODUDZI USUWAMY:
część z kością. PODUDZIA ODDZIELAMY OD: udek.
3.PIERSI KROIMY NA:
ukos na dwie części.
4.KAWAŁKI KURCZAKA Z:
obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
5.W NACZYNIU ŻELIWNYM:
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło – kiedy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 MINUT Z: każdej strony.
6.PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA:
przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, pozostawiając niewielką ilość w naczyniu żeliwnym.
7.WARZYWA DO NACZYNIA:
żeliwnego dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, cały czas mieszamy.
8.WYŁĄCZAMY OGIEŃ POD:
naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu).
9.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
posiekanego tymianku oraz liść laurowy.
10.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
11.DODAJEMY SZYNKĘ SERANO:
porwaną na mniejsze kawałki.
12.ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD:
naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami przez ok.
13.2-3 MINUTY, CO:
chwilę mieszając.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE:
w kostkę pomidory.
15.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD:
naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki.
16.DUSIMY PRZEZ 2:
minuty.
17.NASTĘPNIE DO NACZYNIA:
dodajemy papryki pokrojone w paski.
18.WARZYWA DUSIMY NA:
wolnym ogniu przez 5 minut.
19.SKŁADNIKI MIESZAMY, NASTĘPNIE:
do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami.
20.CAŁOŚĆ DUSIMY POD:
przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
21.Z NACZYNIA ŻELIWNEGO:
wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę.
22.JAJKA UBIJAMY W:
miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem.
23.DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,:
w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka.
24.CAŁOŚĆ MIESZAMY. DANIE ZDEJMUJEMY Z:
ognia. DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU: cayenne.
25.DO NACZYNIA ŻELIWNEGO:
wkładamy kawałki kurczaka.
26.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.
27.RYŻ RYŻ GOTUJEMY:
w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. UGOTOWANY RYŻ: odcedzamy.
28.JAK PODAWAĆ NA:
spód miseczki wykładamy sam sos warzywny. NASTĘPNIE UKŁADAMY KAWAŁKI: kurczaka. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.
29.W OSOBNEJ MISECZCE:
podajemy ryż.
Kurczak po baskijsku z ryżem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

durszlak Kurczak Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje: podudzia z udkami, piersi (pozbawione nadmiaru skóry) i skrzydełka (korpus wykorzystujemy np. DO GOTOWANIA: bulionu).

2

Z PODUDZI USUWAMY

część z kością. PODUDZIA ODDZIELAMY OD: udek.

3

PIERSI KROIMY NA

ukos na dwie części.

4

KAWAŁKI KURCZAKA Z

obu stron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

5

W NACZYNIU ŻELIWNYM

podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło – kiedy się rozpuści, wkładamy kawałki kurczaka skórą do dołu i smażymy ok. 4 MINUT Z: każdej strony.

6

PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA

przekładamy je na kratkę z piekarnika ustawioną na blaszce do pieczenia, polewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso, pozostawiając niewielką ilość w naczyniu żeliwnym.

7

WARZYWA DO NACZYNIA

żeliwnego dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, cały czas mieszamy.

8

WYŁĄCZAMY OGIEŃ POD

naczyniem i smażymy, cały czas mieszając (jeśli używamy do smażenia zwykłego garnka, składniki smażymy na bardzo małym ogniu).

9

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

posiekanego tymianku oraz liść laurowy.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

11

DODAJEMY SZYNKĘ SERANO

porwaną na mniejsze kawałki.

12

ZWIĘKSZAMY OGIEŃ POD

naczyniem i podsmażamy szynkę z dodatkami przez ok.

13

2-3 MINUTY, CO

chwilę mieszając.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE

w kostkę pomidory.

15

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD

naczyniem żeliwnym i co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki.

16

DUSIMY PRZEZ 2

minuty.

17

NASTĘPNIE DO NACZYNIA

dodajemy papryki pokrojone w paski.

18

WARZYWA DUSIMY NA

wolnym ogniu przez 5 minut.

19

SKŁADNIKI MIESZAMY, NASTĘPNIE

do naczynia dodajemy kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka, które przykrywamy warzywami.

20

CAŁOŚĆ DUSIMY POD

przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.

21

Z NACZYNIA ŻELIWNEGO

wyjmujemy kurczaka, przekładamy ponownie na kratkę.

22

JAJKA UBIJAMY W

miseczce, doprawiamy je solą i pieprzem.

23

DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,

w którym na bardzo małym ogniu gotują się warzywa, wlewamy jajka.

24

CAŁOŚĆ MIESZAMY. DANIE ZDEJMUJEMY Z

ognia. DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU: cayenne.

25

DO NACZYNIA ŻELIWNEGO

wkładamy kawałki kurczaka.

26

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ.

27

RYŻ RYŻ GOTUJEMY

w gorącej, osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. UGOTOWANY RYŻ: odcedzamy.

28

JAK PODAWAĆ NA

spód miseczki wykładamy sam sos warzywny. NASTĘPNIE UKŁADAMY KAWAŁKI: kurczaka. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: tymianku.

29

W OSOBNEJ MISECZCE

podajemy ryż.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5542,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1385,6 kcal

🥑

Tłuszcz

84,6 g

🌾

Węglowodany

73,0 g

🥬

Błonnik

80,9 g

💪

Białko

80,9 g

Podobne przepisy