Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3681 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
613,5 kcal
Tłuszcz
35,8 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
32,4 g
Białko
32,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serowe bułeczki z airfryera
Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!