psse-slupca.pl

Mega muffinki czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Mega muffinki czekoladowe

Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier - 160 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
czekolada deserowa - 100 g
kakao - 40 g
krem czekoladowo-orzechowy - 400 g
mąka pszenna - 300 g
mleko - 250 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
masło - 135 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
orzech laskowy - 2 łyżki
patyczki czekoladowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ DO:
dużych muffi nów wysmarowujemy masłem.
2.DO POSYPANIA FOREMKI:
używamy pokruszonych biszkoptów, mąki lub cukru.
3.JAJKA Z CUKREM:
i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę.
4.DODAJEMY ROZTOPIONE:
masło.
5.KAKAO MIESZAMY Z:
mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia (składniki te przesiewamy przez sitko) i łączymy z ubitymi jajkami.
6.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
dodajemy stopniowo mleko.
7.MIESZAMY DO UZYSKANIA:
jednolitej masy.
8.NA KOŃCU WSYPUJEMY:
drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.
9.ZA POMOCĄ WORKA:
cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą.
10.FOREMKI NAPEŁNIAMY DO:
3/4 wysokości.
11.PIECZEMY 25-30 MINUT:
w temperaturze 185°C (z termoobiegiem), 195-200°C (bez termoobiegu).
12.OSTUDZONE MUFFINY WYKŁADAMY:
z formy.
13.ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI:
do szprycowania wypełniamy muffiny kremem czekoladowym od środka oraz dekorujemy z zewnątrz.
14.JAK PODAWAĆ MUFFINY:
dekorujemy patyczkami czekoladowymi i orzechami laskowymi.
Mega muffinki czekoladowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FOREMKĘ DO

dużych muffi nów wysmarowujemy masłem.

2

DO POSYPANIA FOREMKI

używamy pokruszonych biszkoptów, mąki lub cukru.

3

JAJKA Z CUKREM

i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem na bardzo puszystą masę.

4

DODAJEMY ROZTOPIONE

masło.

5

KAKAO MIESZAMY Z

mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia (składniki te przesiewamy przez sitko) i łączymy z ubitymi jajkami.

6

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

dodajemy stopniowo mleko.

7

MIESZAMY DO UZYSKANIA

jednolitej masy.

8

NA KOŃCU WSYPUJEMY

drobno pokrojoną czekoladę i znów całość mieszamy.

9

ZA POMOCĄ WORKA

cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą.

10

FOREMKI NAPEŁNIAMY DO

3/4 wysokości.

11

PIECZEMY 25-30 MINUT

w temperaturze 185°C (z termoobiegiem), 195-200°C (bez termoobiegu).

12

OSTUDZONE MUFFINY WYKŁADAMY

z formy.

13

ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI

do szprycowania wypełniamy muffiny kremem czekoladowym od środka oraz dekorujemy z zewnątrz.

14

JAK PODAWAĆ MUFFINY

dekorujemy patyczkami czekoladowymi i orzechami laskowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6072,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1012,0 kcal

🥑

Tłuszcz

52,6 g

🌾

Węglowodany

121,7 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy