psse-slupca.pl

Krem z botwinki • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Krem z botwinki

Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 20 g
por - 1 szt.
ziemniak - 2 szt.
bulion warzywny - 750 ml
botwina - 2 pęczki
śmietana kwaśna - 200 g
chrzan - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Na rozgrzane dno garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por. Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Do warzyw dodajemy posiekaną drobno botwinkę i wszystko ponownie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
2.DODAJEMY BULION:
Składniki zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem.
3.HARTUJEMY ŚMIETANĘ:
Umieszczamy śmietanę w osobnej misce i hartujemy ją. Dodajemy do niej chrzan oraz wlewamy chochlę zupy i cały czas mieszając, łączymy składniki. Wyłączamy ogień i całość przelewamy do garnka z kremem, cały czas mieszając.
4.PODAJEMY DANIE:
Krem podajemy oprószony świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Krem z botwinki

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Na rozgrzane dno garnka wlewamy oliwę i dodajemy masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por. Całość smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Do warzyw dodajemy posiekaną drobno botwinkę i wszystko ponownie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2

DODAJEMY BULION

Składniki zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem.

3

HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Umieszczamy śmietanę w osobnej misce i hartujemy ją. Dodajemy do niej chrzan oraz wlewamy chochlę zupy i cały czas mieszając, łączymy składniki. Wyłączamy ogień i całość przelewamy do garnka z kremem, cały czas mieszając.

4

PODAJEMY DANIE

Krem podajemy oprószony świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

980,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

23,7 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy