psse-slupca.pl

Wegańska ryba po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Wegańska ryba po grecku

Wegańska ryba? Tak! To możliwe! Poznajcie trik Kingi, na tofu-rybę w płatach nori z dużą ilością warzyw!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cynamon - 0,5 łyżeczki
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 3 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
przecier pomidorowy - 100 g
seler - 0,25 szt.
woda - 300 ml
ziele angielskie - 3 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
woda gazowana - 125 ml
tofu - 360 g
mąka pszenna - 85 g
liście alg morskich - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY WARZYWA:
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy curry, sól i pieprz. Dolewamy wodę gazowaną i całość dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ:
Tofu dobrze odsączamy za pomocą ręczników papierowych, kroimy w kawałki i oprószamy solą. Każdy plaster tofu zawijamy w płat nori. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte tofu zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
4.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ PO GRECKU:
Wegańską rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy warzywami. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
Wegańska ryba po grecku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY WARZYWA

Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusimy około 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodajemy curry, sól i pieprz. Dolewamy wodę gazowaną i całość dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ

Tofu dobrze odsączamy za pomocą ręczników papierowych, kroimy w kawałki i oprószamy solą. Każdy plaster tofu zawijamy w płat nori. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zawinięte tofu zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

4

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ RYBĘ PO GRECKU

Wegańską rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość przykrywamy warzywami. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1658,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

42,4 g

🥬

Błonnik

19,1 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy