psse-slupca.pl

Krem ze szparagów • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Krem ze szparagów

Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1,5 l
cebula - 2 szt.
cukier - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
masło - 1 łyżka
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 2 szt.
szparagi białe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SZPARAGI OCZYSZCZAMY:
z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.
2.ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY:
w niezbyt dużą kostkę.
3.W GARNKU PODGRZEWAMY:
bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy.
4.GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA:
wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
5.CEBULĘ KROIMY W:
drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle.
6.DODAJEMY DO WYWARU:
z ziemniakami i szparagami. 2 ŻÓŁTKA WBIJAMY: do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się.
7.ZESTAWIAMY GARNEK Z:
zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka.
8.STAWIAMY NA CHWILĘ:
na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
9.ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z:
ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
10.GŁÓWKI SZPARAGÓW GOTUJEMY:
na parze lub krótko blanszujemy.
11.JAK PODAWAĆ PRZED:
podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.
Krem ze szparagów

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SZPARAGI OCZYSZCZAMY

z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.

2

ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY

w niezbyt dużą kostkę.

3

W GARNKU PODGRZEWAMY

bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy.

4

GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA

wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.

5

CEBULĘ KROIMY W

drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle.

6

DODAJEMY DO WYWARU

z ziemniakami i szparagami. 2 ŻÓŁTKA WBIJAMY: do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się.

7

ZESTAWIAMY GARNEK Z

zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka.

8

STAWIAMY NA CHWILĘ

na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.

9

ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z

ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.

10

GŁÓWKI SZPARAGÓW GOTUJEMY

na parze lub krótko blanszujemy.

11

JAK PODAWAĆ PRZED

podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

666,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

111,1 kcal

🥑

Tłuszcz

3,8 g

🌾

Węglowodany

14,8 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy