psse-slupca.pl

Pieczone bataty z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie

Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Pieczone bataty z piekarnika

Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

batat - 1 kg
woda - 2,5 l
oliwa z oliwek - 30 ml
ocet - 50 ml
sól - 3 łyżeczki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATATY:
Bataty dokładnie umyj i pokrój w łódeczki lub inny kształt.
2.BLANSZUJEMY BATATY:
Do garnka wlej wodę i ustaw ją na kuchence. Gdy zacznie się gotować, dodaj dwie łyżeczki soli, cukier oraz ocet i wymieszaj. W taką wrzącą wodę wrzuć bataty i gotuj je przez 5-6 minut.
3.WYCIĄGAMY BATATY:
Wylej wodę z garnka i wyciągnij bataty wprost na sito. Odcedzone osusz delikatnie ściereczką.
4.SUSZYMY BATATY:
Ułóż osuszone bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika na jakieś 6-7 minut, aby usunąć z nich powierzchni resztki wilgoci.
5.WYCIĄGAMY I PRZYPRAWIAMY BATATY:
Wyciągnij bataty z pieca i przełóż je do miski. W międzyczasie ustaw piec na 200 stopni C. Poczekaj 10-15 minut, aby bataty przestygły, a następnie podlej je oliwą i przypraw solą oraz ziołami prowansalskimi.
6.WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA:
Ułóż nowy arkusz papieru do pieczenia na blaszce, a następnie przełóż na niego przyprawione kawałki słodkich ziemniaków. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż do uzyskania rumianego koloru i chrupiącej skórki.
Pieczone bataty z piekarnika

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATATY

Bataty dokładnie umyj i pokrój w łódeczki lub inny kształt.

2

BLANSZUJEMY BATATY

Do garnka wlej wodę i ustaw ją na kuchence. Gdy zacznie się gotować, dodaj dwie łyżeczki soli, cukier oraz ocet i wymieszaj. W taką wrzącą wodę wrzuć bataty i gotuj je przez 5-6 minut.

3

WYCIĄGAMY BATATY

Wylej wodę z garnka i wyciągnij bataty wprost na sito. Odcedzone osusz delikatnie ściereczką.

4

SUSZYMY BATATY

Ułóż osuszone bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika na jakieś 6-7 minut, aby usunąć z nich powierzchni resztki wilgoci.

5

WYCIĄGAMY I PRZYPRAWIAMY BATATY

Wyciągnij bataty z pieca i przełóż je do miski. W międzyczasie ustaw piec na 200 stopni C. Poczekaj 10-15 minut, aby bataty przestygły, a następnie podlej je oliwą i przypraw solą oraz ziołami prowansalskimi.

6

WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA

Ułóż nowy arkusz papieru do pieczenia na blaszce, a następnie przełóż na niego przyprawione kawałki słodkich ziemniaków. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż do uzyskania rumianego koloru i chrupiącej skórki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1069,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

178,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,3 g

🌾

Węglowodany

34,9 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy