psse-slupca.pl

Bowl z wołowiną w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Bowl z wołowiną w stylu japońskim

Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż jaśminowy - 200 g
pak choi - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sezam biały - 2 łyżeczki
cebula biała - 0,5 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
imbir świeży - 10 g
olej - 4 łyżki
mięso mielone wołowe - 400 g
cukier brązowy - 1 łyżeczka
sos sojowy - 80 ml
jajko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.
2.SMAŻYMY WOŁOWINĘ:
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
3.SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.
4.PODAJEMY BOWL:
Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.
Bowl z wołowiną w stylu japońskim

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.

2

SMAŻYMY WOŁOWINĘ

Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.

3

SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.

4

PODAJEMY BOWL

Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2028,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1014,4 kcal

🥑

Tłuszcz

45 g

🌾

Węglowodany

92,7 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

59,6 g

Podobne przepisy

Bowl z wołowiną w stylu japońskim - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl