Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY POLĘDWICĘ
Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy na tarce i wyciskamy sok z połowy owocu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze skórką z limonki i mieloną kolendrą. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Lekko solimy. Nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 30 minut. Mięso mocno obsmażamy na gorącym oleju z obu stron przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z AWOKADO
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i również kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z sokiem z limonki. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sałaty i doprawiamy solą i miodem.
ZWIJAMY TORTILLE
Tortille krótko podgrzewamy na suchej patelni, aż staną się miękkie. Smarujemy odrobiną kwaśnej śmietany, rozkładamy na nich sałatkę z awokado i plastry polędwicy i zwijamy. Kroimy ukośnie na pół i podajemy natychmiast.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452,7 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
33,3 g
Błonnik
26,2 g
Białko
26,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Crostini z mango i awokado
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodkie bułeczki à la maritozzi
Maritozzi, czyli miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione bitą śmietaną. W wersji Pawła lekko zanurzone w mlecznej czekoladzie i udekorowane truskawkami. Naprawdę warto ich spróbować!

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym, to proste danie, które zachwyca swoim smakiem i nadaje się do spożycia także dla najmłodszych domowników. Pulpeciki to potrawa, która kojarzy się nam sentymentalnie z uwagi na to, że często karmiły nas nią babcie. Jak przyrządzić pyszne pulpety z indyka w aromatycznym sosie domowym, takie jak u babci? Wypróbuj nasz przepis!

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.