Makaron z boczniakami po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Składniki marynaty mieszamy w misce.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
MARYNUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
SMAŻYMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1372,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
686,4 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
124,8 g
Błonnik
24,6 g
Białko
24,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ananasowe smoothie z awokado
Moda na zielone smoothie trwa. Wypróbuj połączenie świeżego szpinaku, awokado i mięty ze słodkim ananasem i pomarańczą.

Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Pizza makaronowa
Pizza makaronowa – łatwe danie, które sprawi radość i dużym, i małym!

Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
Połączenie wyjątkowej, kremowej polenty z charakternym kozim serem oraz chrupkimi, pieczonymi warzywami to danie, które każdemu będzie smakować idealnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!