psse-slupca.pl

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake • przepis • składniki • przygotowanie

Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake

Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1200 ml
cebula dymka - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 250 g
imbir świeży - 1 szt.
grzyby shiitake - 100 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól morska - 1 szczypta
sok z limonki - 1 łyżka
kolendra świeża - 2 łyżki
makaron chow mein - 150 g
trawa cytrynowa - 10 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DYMKI I:
paprykę oczyścić, z papryki usunąć nasiona.
2.RAZEM Z DYMKĄ:
pokroić w cienkie paski.
3.GRZYBY SHIITAKE OCZYŚCIĆ:
i pokroić w plasterki.
4.CZOSNEK I IMBIR:
obrać i grubo posiekać.
5.TRAWĘ CYTRYNOWĄ OCZYŚCIĆ:
i pokroić na kawałki o długości ok. 5 CM.
6.BULION Z CZOSNKIEM,:
imbirem i trawą cytrynową doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
7.DOPRAWIĆ 1 ŁYŻKĄ:
soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem.
8.DO BULIONU DODAĆ:
paprykę i dymkę i gotować przez 4 minuty.
9.MAKARON JAJECZNY UGOTOWAĆ:
we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
10.GRZYBY SHIITAKE DODAĆ:
do zupy i gotować przez kolejne 2 minuty.
11.DOPRAWIĆ SOSEM SOJOWYM:
i sokiem z limonki.
12.MAKARON ODCEDZIĆ, PRZEŁOŻYĆ:
do 4 miseczek.
13.ZALAĆ ZUPĄ I:
posypać oberwanymi listkami kolendry.
Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DYMKI I

paprykę oczyścić, z papryki usunąć nasiona.

2

RAZEM Z DYMKĄ

pokroić w cienkie paski.

3

GRZYBY SHIITAKE OCZYŚCIĆ

i pokroić w plasterki.

4

CZOSNEK I IMBIR

obrać i grubo posiekać.

5

TRAWĘ CYTRYNOWĄ OCZYŚCIĆ

i pokroić na kawałki o długości ok. 5 CM.

6

BULION Z CZOSNKIEM,

imbirem i trawą cytrynową doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 5 minut.

7

DOPRAWIĆ 1 ŁYŻKĄ

soku z limonki, 2 łyżkami sosu sojowego i pieprzem.

8

DO BULIONU DODAĆ

paprykę i dymkę i gotować przez 4 minuty.

9

MAKARON JAJECZNY UGOTOWAĆ

we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

10

GRZYBY SHIITAKE DODAĆ

do zupy i gotować przez kolejne 2 minuty.

11

DOPRAWIĆ SOSEM SOJOWYM

i sokiem z limonki.

12

MAKARON ODCEDZIĆ, PRZEŁOŻYĆ

do 4 miseczek.

13

ZALAĆ ZUPĄ I

posypać oberwanymi listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

785,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

196,4 kcal

🥑

Tłuszcz

1,1 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl