psse-slupca.pl

Fantazja jabłkowo-winogronowa • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Fantazja jabłkowo-winogronowa

Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
cukier - 140 g
masło - 70 g
mąka pszenna - 130 g
migdały - 70 g
woda - 50 ml
cynamon - 1 łyżeczka
jabłko czerwone - 1,2 kg
sok z cytryny - 50 ml
śmietana 30% - 400 ml
sok jabłkowy - 500 ml
żelatyna - 15 g
winogrona jasne - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĄ:
namocz w soku jabłkowym i odstaw do napęcznienia.
2.MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ:
ubij w naczyniu robota lub za pomocą miksera.
3.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JAJKA:
ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
4.MASŁO ROZPUŚCIĆ W:
gorącej wodzie.
5.DODAĆ DO UBITYCH:
jajek z cukrem.
6.MĄKĘ WYMIESZAĆ ZE:
zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek.
7.TORTOWNICĘ O ŚREDNICY:
30 cm wysmarować margaryną lub masłem, delikatnie posypać zmielonymi biszkoptami lub bułka tartą.
8.WYLAĆ MASĘ, PIEC:
około 20 minut w temp. 175°C.
9.JABŁKA UMYĆ I:
obrać, pokroić w cząstki.
10.WSTAWIĆ DO GARNKA,:
wlać sok jabłkowy.
11.PRAŻYĆ NA MAŁYM:
ogniu do momentu całkowitego rozpadnięcia się jabłek.
12.DODAĆ SOK Z:
cytryny i cynamon, zmiksować.
13.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ:
w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do jeszcze gorących jabłek.
14.WYSTUDZIĆ, POŁĄCZYĆ Z:
ubitą śmietanką.
15.Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU:
ściąć wierzchnią warstwę.
16.BISZKOPT (W TORTOWNICY):
nasączyć sokiem jabłkowym.
17.ZALAĆ PRZEGOTOWANYM MUSEM:
jabłkowym, równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki na około 30-40 minut (mus ma stężeć).
18.WINOGRONA UMYĆ, PRZEKROIĆ:
na pół i wydrążyć z nich pestki.
19.UKŁADAĆ NA MUSIE:
jabłkowym delikatnie przyciskając.
20.CHŁODNĄ GALARETKĘ WYLAĆ:
na poukładane winogrona, warstwą około 3-4mm. WSTAWIĆ DO: lodówki.
21.GDY GALARETKA STĘŻEJE,:
wylać pozostałą część galaretki i ponownie schłodzić w lodówce.
Fantazja jabłkowo-winogronowa

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĄ

namocz w soku jabłkowym i odstaw do napęcznienia.

2

MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ

ubij w naczyniu robota lub za pomocą miksera.

3

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JAJKA

ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

4

MASŁO ROZPUŚCIĆ W

gorącej wodzie.

5

DODAĆ DO UBITYCH

jajek z cukrem.

6

MĄKĘ WYMIESZAĆ ZE

zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek.

7

TORTOWNICĘ O ŚREDNICY

30 cm wysmarować margaryną lub masłem, delikatnie posypać zmielonymi biszkoptami lub bułka tartą.

8

WYLAĆ MASĘ, PIEC

około 20 minut w temp. 175°C.

9

JABŁKA UMYĆ I

obrać, pokroić w cząstki.

10

WSTAWIĆ DO GARNKA,

wlać sok jabłkowy.

11

PRAŻYĆ NA MAŁYM

ogniu do momentu całkowitego rozpadnięcia się jabłek.

12

DODAĆ SOK Z

cytryny i cynamon, zmiksować.

13

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ

w mikrofali lub kąpieli wodnej, dodać do jeszcze gorących jabłek.

14

WYSTUDZIĆ, POŁĄCZYĆ Z

ubitą śmietanką.

15

Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU

ściąć wierzchnią warstwę.

16

BISZKOPT (W TORTOWNICY)

nasączyć sokiem jabłkowym.

17

ZALAĆ PRZEGOTOWANYM MUSEM

jabłkowym, równomiernie rozsmarować i wstawić do lodówki na około 30-40 minut (mus ma stężeć).

18

WINOGRONA UMYĆ, PRZEKROIĆ

na pół i wydrążyć z nich pestki.

19

UKŁADAĆ NA MUSIE

jabłkowym delikatnie przyciskając.

20

CHŁODNĄ GALARETKĘ WYLAĆ

na poukładane winogrona, warstwą około 3-4mm. WSTAWIĆ DO: lodówki.

21

GDY GALARETKA STĘŻEJE,

wylać pozostałą część galaretki i ponownie schłodzić w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3634,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy