psse-slupca.pl

Pasteis de nata - portugalskie minitarty • przepis • składniki • przygotowanie

Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty

Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 275 g
cukier trzcinowy - 20 g
jajko - 4 szt.
cynamon - 2 szczypty
mąka pszenna - 25 g
mleko 3,2% - 220 ml
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
borówki - 50 g
malina - 60 g
cukier - 30 g
woda - 70 ml
żelatyna - 10 g
masło - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO CIASTO FRANCUSKIE:
rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem.
2.ZWIJAMY CIASTO W:
długi rulon, wstawiamy do lodówki.
3.KREM DO 3/4:
mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy.
4.DO POZOSTAŁEJ 1/4:
ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną.
5.GOTUJEMY CAŁY CZAS:
mieszając, do zgęstnienia masy.
6.ZAGOTOWUJEMY CUKIER Z:
wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu.
7.SYROP PRZELEWAMY DO:
masy mlecznej, dokładnie mieszając.
8.KREM STUDZIMY, DODAJEMY:
do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.
9.CIASTO FRANCUSKIE KROIMY:
na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem.
10.CIASTO DOCISKAMY DO:
spodu i boków foremki.
11.WYPEŁNIAMY BABECZKI MASĄ,:
pieczemy około 25 minut w temp. 200°C.: STUDZIMY.
12.ŻEL DO OWOCÓW:
Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. ODSTAWIAMY.
13.W RONDELKU ZAGOTOWUJEMY:
200 ml wody.
14.DODAJEMY CUKIER, SOK:
z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
15.CAŁOŚĆ PRZECEDZAMY PRZEZ:
sitko i studzimy.
16.BABECZKI WYJMUJEMY Z:
foremek, spryskujemy żelem.
17.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.
Pasteis de nata - portugalskie minitarty

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO CIASTO FRANCUSKIE

rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem.

2

ZWIJAMY CIASTO W

długi rulon, wstawiamy do lodówki.

3

KREM DO 3/4

mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy.

4

DO POZOSTAŁEJ 1/4

ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną.

5

GOTUJEMY CAŁY CZAS

mieszając, do zgęstnienia masy.

6

ZAGOTOWUJEMY CUKIER Z

wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu.

7

SYROP PRZELEWAMY DO

masy mlecznej, dokładnie mieszając.

8

KREM STUDZIMY, DODAJEMY

do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.

9

CIASTO FRANCUSKIE KROIMY

na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem.

10

CIASTO DOCISKAMY DO

spodu i boków foremki.

11

WYPEŁNIAMY BABECZKI MASĄ,

pieczemy około 25 minut w temp. 200°C.: STUDZIMY.

12

ŻEL DO OWOCÓW

Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. ODSTAWIAMY.

13

W RONDELKU ZAGOTOWUJEMY

200 ml wody.

14

DODAJEMY CUKIER, SOK

z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

15

CAŁOŚĆ PRZECEDZAMY PRZEZ

sitko i studzimy.

16

BABECZKI WYJMUJEMY Z

foremek, spryskujemy żelem.

17

NA WIERZCHU UKŁADAMY

świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2704,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

38,8 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy