3 sposoby na słodkie lunchboxy • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER/ROZDRABNIACZ PIEKARNIK
rozgrzany do temperatury 180°C formę do muffinów papierowe papilotki do muffinów blachę piekarnikową gałkownicę do lodów pojemniki lunchboxowe 1 lunchbox - gryczanka i muffiny bananowe Gryczanka Kaszę zalewamy wodą i dodajemy sok z cytryny. ODSTAWIAMY NA CAŁĄ: noc.
NA DRUGI DZIEŃ
kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sicie.
ODSĄCZAMY Z NADMIARU
wody i przekładamy do misy blendera.
DODAJEMY MLEKO, BANANA,
maliny i nasiona chia.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY. GRYCZANKĘ DEKORUJEMY DOWOLNYMI
owocami.
MUFFINY BANANOWE DO
dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W DRUGIEJ MISCE
banany obrane ze skórki, jajko, oliwę z oliwek, sok z cytryny i cukier miksujemy na gładką masę. ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU: misek.
FORMĘ DO MUFFINÓW
wykładamy papierowymi papilotkami.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
formy, wypełniając papilotki do ¾ wysokości.
KAŻDĄ MUFFINKĘ DEKORUJEMY
orzechem włoskim.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut.
PRZED WYJĘCIEM MUFFINEK
sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. 2 LUNCHBOX -: czekoladowa miska smoothie i ciastka owsiane Czekoladowa miska smoothie Kalafiora kroimy na mniejsze części i łączymy z awokado w naczyniu blendera.
DODAJEMY DAKTYLE, PŁATKI
owsiane, masło orzechowe oraz kakao i miksujemy składniki na gładką masę.
CZEKOLADOWE SMOOTHIE PRZEKŁADAMY
do pojemnika i dekorujemy wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, jagodami goji, żurawinami i świeżymi owocami.
CIASTKA OWSIANE DO
miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy jajko i masło orzechowe.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
DODAJEMY PŁATKI OWSIANE
oraz sodę i mieszamy masę łopatką.
BLACHĘ PIEKARNIKOWĄ WYKŁADAMY
papierem do pieczenia.
ZA POMOCĄ WAŁKOWNICY
wykładamy na blachę kulki ciasta.
LEKKO JE
spłaszczamy.
CIASTKA PIECZEMY W
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 8-10 minut. WYJMUJEMY I: studzimy.
JEDNO CIASTKO SMARUJEMY
masłem orzechowym i konfiturą, przykrywamy drugim ciastkiem, formując kanapki. 3 LUNCHBOX -: tosty z batatu i owocowe sprong rollsy Tosty z batatu Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry.
OPIEKAMY W TOSTERZE
lub na rozgrzanej patelni.
SMARUJEMY MASŁEM ORZECHOWYM
i dekorujemy bananem.
OWOCOWE SPRING ROLLSY
Owoce myjemy i obieramy.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY, MANGO,
banana i kiwi kroimy w plastry.
PAPIER RYŻOWY MOCZYMY
w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce.
NA PAPIER WYKŁADAMY
kawałki owoców i zwijamy.
DIP Z MANGO
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
IMBIR OBIERAMY I
ścieramy na tarce.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY
na gładką masę.
SOS ORZECHOWY WSZYSTKIE
składniki miksujemy na gładką masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1770 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
354 kcal
Tłuszcz
4,4 g
Węglowodany
77,4 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Zielona przystawka
Zielona uczta nie tylko dla oczu: pyszna lekka sałatka z gruszką, awokado i winogronami kusi swym wyglądem i smakiem!

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Twarożek tofu z warzywami
Twarożek z tofu to smakowita propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie! Zobacz, jak szybko przygotujesz pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!