psse-slupca.pl

Tarta z warzywami na patelnię • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Tarta z warzywami na patelnię

Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 2 szt.
masło - 200 g
mąka pszenna - 425 g
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
warzywa na patelnię mrożone - 750 g
ser żółty - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło i 0,5 szklanki wody. Całość zagniatamy w kulę i wkładamy w misce do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO TARTY:
Warzywa na patelnię wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go w misce z jajkami i śmietaną.
3.PODPIEKAMY SPÓD TARTY:
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i rozprowadzamy po jej dnie i ściankach wyjęte z lodówki ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
4.PIECZEMY TARTĘ:
Wyjmujemy spód z piekarnika, nakładamy na niego warzywa i polewamy śmietaną z serem i jajkami. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200°C.
Tarta z warzywami na patelnię

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło i 0,5 szklanki wody. Całość zagniatamy w kulę i wkładamy w misce do lodówki na ok. 1 godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO TARTY

Warzywa na patelnię wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go w misce z jajkami i śmietaną.

3

PODPIEKAMY SPÓD TARTY

Formę do tarty smarujemy tłuszczem i rozprowadzamy po jej dnie i ściankach wyjęte z lodówki ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.

4

PIECZEMY TARTĘ

Wyjmujemy spód z piekarnika, nakładamy na niego warzywa i polewamy śmietaną z serem i jajkami. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4462,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

743,7 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

70,9 g

🥬

Błonnik

17,9 g

💪

Białko

17,9 g

Podobne przepisy

Tarta z warzywami na patelnię - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl