psse-slupca.pl

Indyczka glazurowana miodem i piwem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Indyczka glazurowana miodem i piwem

Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
piwo ciemne - 500 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
goździki - 10 g
indyk - 1 szt.
marchew - 4 szt.
masło - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomarańcza - 3 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.FASZERUJEMY INDYCZKĘ:
Indyczkę nacieramy solą. Pomarańcze szpikujemy goździkami i kroimy na ćwiartki. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Indyczkę faszerujemy ćwiartkami z 2 pomarańczy (ćwiartki z 1 pomarańczy pozostawiamy) i marchewką. Związujemy nogi.
2.PIECZEMY INDYCZKĘ:
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Umieszczamy indyczkę w naczyniu. Bezpośrednio na indyczkę wyciskamy sok z pozostawionych ćwiartek pomarańczy i umieszczamy w naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pieczemy indyczkę przez 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy 3 cząstki pomarańczy, kilka goździków, pieprz, miód i posiekany drobno czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C i pieczemy indyczkę kolejne 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy indyczkę kilkoma łyżkami przygotowanej glazury. Po upieczeniu wyjmujemy marchewkę z indyczki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu z pieczenia mięsa, 2 łyżeczkami masła, kilkoma gałązkami tymianku i solą. Na talerz wykładamy kawałki indyczki, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.
Indyczka glazurowana miodem i piwem

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FASZERUJEMY INDYCZKĘ

Indyczkę nacieramy solą. Pomarańcze szpikujemy goździkami i kroimy na ćwiartki. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Indyczkę faszerujemy ćwiartkami z 2 pomarańczy (ćwiartki z 1 pomarańczy pozostawiamy) i marchewką. Związujemy nogi.

2

PIECZEMY INDYCZKĘ

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Umieszczamy indyczkę w naczyniu. Bezpośrednio na indyczkę wyciskamy sok z pozostawionych ćwiartek pomarańczy i umieszczamy w naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Pieczemy indyczkę przez 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy 3 cząstki pomarańczy, kilka goździków, pieprz, miód i posiekany drobno czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C i pieczemy indyczkę kolejne 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewamy indyczkę kilkoma łyżkami przygotowanej glazury. Po upieczeniu wyjmujemy marchewkę z indyczki. Podsmażamy na patelni z dodatkiem sosu z pieczenia mięsa, 2 łyżeczkami masła, kilkoma gałązkami tymianku i solą. Na talerz wykładamy kawałki indyczki, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3064,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

24,7 g

🥬

Błonnik

56,9 g

💪

Białko

56,9 g

Podobne przepisy