psse-slupca.pl

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty

Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

łosoś atlantycki, filet ze skórą - 1 szt.
musztarda francuska - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżka
sól - 2 szczypty
pieprz biały - 2 szczypty
kapusta czerwona - 0,5 szt.
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
limonka - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 0,5 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.
2.PIECZEMY ŁOSOSIA:
Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.
3.PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ:
Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.
4.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY:
Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
5.PODAJEMY ŁOSOSIA:
Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.
Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.

2

PIECZEMY ŁOSOSIA

Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.

3

PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ

Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.

4

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY

Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.

5

PODAJEMY ŁOSOSIA

Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1478,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,9 g

🌾

Węglowodany

21,3 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy