Sernik krakowski • przepis • składniki • przygotowanie
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, szczyptę soli, jajko i wszystkie składniki razem zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, to stopniowo dodajemy po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy (nie za długo), dzielimy w proporcjach ⅔ i ⅓, obydwie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, większą część rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 12‑15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg mielemy, rodzynki namaczamy w letniej przegotowanej wodzie. Masło ucieramy z połową cukru i nasionkami z lasek wanilii na puszystą masę, stopniowo dodajemy 9 żółtek oraz zmielony twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka z 9 jajek ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do białek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do przygotowanej masy serowej. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej wystudzony spód sernika. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, tniemy w paski o szerokości 1 cm i układamy kratkę na masie serowej. Paski smarujemy pozostałym białkiem i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy przez ok. 60‑65 minut. Gdy ciasto będzie już miało złoty kolor i upłynie czas pieczenia, studzimy przy wyłączonym, uchylonym piekarniku.
DEKORUJEMY SERNIK
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Za pomocą pędzla nakładamy na wystudzony sernik. Sernik możemy podawać wykończony lukrem lub posypany cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6772 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,6 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.