psse-slupca.pl

Sałatka z topinamburem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Sałatka z topinamburem

Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 70 g
cytryna - 1 szt.
granat - 0,5 szt.
olej lniany - 2 łyżki
orzech laskowy - 3 łyżki
rukola - 40 g
sałata lodowa - 0,5 szt.
ser cheddar - 50 g
cykoria - 1 szt.
sok z pomarańczy - 50 ml
syrop z agawy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
musztarda - 1 łyżeczka
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
topinambur - 500 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY TOPINAMBUR W MARYNACIE:
Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.
2.MARYNUJEMY CYKORIĘ:
Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.
Sałatka z topinamburem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY TOPINAMBUR W MARYNACIE

Topinambur oczyszczamy w zimnej wodzie. Składniki marynaty łączymy. Topinambur wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 35 minut.

2

MARYNUJEMY CYKORIĘ

Cykorie kroimy w poprzek na kawałki szerokości 1 cm. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią cykorie.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Na półmisku rozkładamy oczyszczone i osuszone liście sałaty i rukoli. Dodajemy cykorię i upieczony, przekrojony wzdłuż topinambur. Dorzucamy pestki granatu, borówki, orzechy rozdrobnione w moździerzu i starty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i skórką z cytryny. Polewamy olejem lnianym. Sałatkę dekorujemy cząstkami limonki podsmażonymi na suchej patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1178 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

235,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z topinamburem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl