psse-slupca.pl

Tarta lodowa z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.

Tarta lodowa z owocami

Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

precelki - 100 g
kruche ciasteczka - 200 g
masło - 70 g
lody truskawkowe - 650 ml
lody waniliowe - 650 ml
lody czekoladowe - 650 ml
truskawka - 400 g
borówki - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Precelki i kruche ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, który dokładnie zamykamy. Tak zabezpieczone składniki z grubsza rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Następnie precelki i ciastka przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie dociskamy. Gotowy spód chłodzimy przez ok. 10-15 minut.
2.KOMPONUJEMY TARTĘ:
Na schłodzony spód wykładamy gałkownicą lody tak, aby były jak najbliżej siebie, bez żadnych szczelin. Następnie lody dociskamy do spodu i wygładzamy powierzchnię. Gotową tartę przekładamy do zamrażarki na min. 20 minut.
3.DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Owoce dokładnie myjemy. Truskawki przekrawamy na pół. Dobrze zmrożoną tartę ozdabiamy owocami i podajemy od razu.
Tarta lodowa z owocami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Precelki i kruche ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, który dokładnie zamykamy. Tak zabezpieczone składniki z grubsza rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Następnie precelki i ciastka przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie dociskamy. Gotowy spód chłodzimy przez ok. 10-15 minut.

2

KOMPONUJEMY TARTĘ

Na schłodzony spód wykładamy gałkownicą lody tak, aby były jak najbliżej siebie, bez żadnych szczelin. Następnie lody dociskamy do spodu i wygładzamy powierzchnię. Gotową tartę przekładamy do zamrażarki na min. 20 minut.

3

DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Owoce dokładnie myjemy. Truskawki przekrawamy na pół. Dobrze zmrożoną tartę ozdabiamy owocami i podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6459,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

538,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,6 g

🌾

Węglowodany

58,8 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

9 g

Podobne przepisy