psse-slupca.pl

Babka marmurkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Babka marmurkowa

Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 290 g
cukier wanilinowy - 8 g
jajko - 6 szt.
masło - 300 g
mąka pszenna - 300 g
kakao - 30 g
proszek do pieczenia - 16 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart formę do babki o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
2.WYRABIANIE CIASTA NATŁUŚCIĆ MASŁEM:
FORMĘ DO BABKI I OPRÓSZYĆ MĄKĄ.
3.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175°C.
4.
DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MIĘKKIE MASŁO, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I 1 SZCZYPTĘ SOLI.
5.
UCIERAĆ SKŁADNIKI (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 1 MINUTĘ/PRĘDKOŚĆ 4.
6.
DODAĆ JAJKA, UCIERAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
7.
MĄKĘ ZMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, PRZESIAĆ DO MASY MAŚLANEJ W POJEMNIKU, WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4 , AŻ POWSTANIE GŁADKIE CIASTO.
8.
ZAGARNĄĆ JE ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
9.PRZYGOTOWANIE KAKAOWEJ CZĘŚCI CIASTA:
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy.
10.
Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika.
11.
Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
12.
Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.
13.TWORZENIE EFEKTU MARMURKOWANIA I:
pieczenie babki Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy.
14.
Piec babkę 1 godzinę.
15.
Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła.
16.
W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku
Babka marmurkowa

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart formę do babki o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

2

WYRABIANIE CIASTA NATŁUŚCIĆ MASŁEM

FORMĘ DO BABKI I OPRÓSZYĆ MĄKĄ.

3

PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175°C.

4

DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MIĘKKIE MASŁO, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I 1 SZCZYPTĘ SOLI.

5

UCIERAĆ SKŁADNIKI (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 1 MINUTĘ/PRĘDKOŚĆ 4.

6

DODAĆ JAJKA, UCIERAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.

7

MĄKĘ ZMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, PRZESIAĆ DO MASY MAŚLANEJ W POJEMNIKU, WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4 , AŻ POWSTANIE GŁADKIE CIASTO.

8

ZAGARNĄĆ JE ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.

9

PRZYGOTOWANIE KAKAOWEJ CZĘŚCI CIASTA

Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy.

10

Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika.

11

Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.

12

Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.

13

TWORZENIE EFEKTU MARMURKOWANIA I

pieczenie babki Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy.

14

Piec babkę 1 godzinę.

15

Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła.

16

W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4966,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy