psse-slupca.pl

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 250 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieczarka - 200 g
natka pietruszki - 10 g
ziele angielskie - 4 szt.
kapusta kwaszona - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
mleko - 500 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.
Krokiety z kapustą i grzybami – przepis

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Dodajemy pokrojoną kapustkę kiszoną i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut. Następnie odstawiamy farsz do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1806,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

451,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14,9 g

🌾

Węglowodany

62,6 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy